Joost

Joost: “Teamwork makes the dream work, écht waar!”

Joost
Joost
Creative strategist

Filosoof, (ver)bouwer, kunstliefhebber, dromer, natuurmens, creatieveling van het eerste uur. Joost Ducatteeuw is een man met vele gezichten. Bij All Colors is hij vooral het creatief brein achter heel wat communicatiecampagnes. Bescheiden als hij is (ook dat moeten we nog aan het lijstje toevoegen) wijst hij dat natuurlijk altijd toe aan teamwork.   

Sinds zijn kunstopleiding in Doornik is Joost altijd artistiek bezig geweest. Voor zijn start bij All Colors – ondertussen meer dan 10 jaar geleden – was hij al actief als art en creative director bij verschillende reclamebureaus.  

Van idee tot implementatie 

Vanwaar ooit de overstap naar All Colors? “Heel eenvoudig, hier zitten de creatiefase en de uitvoering samen in één job. Vroeger dacht ik enkel mee en gaf ik een eerste aanzet. Hier kan ik zélf actief met creativiteit en creatie bezig blijven en ideeën opbouwen en omzetten in de praktijk.”  

In zijn jaren bij All Colors zag Joost het bedrijf exponentieel groeien: “In tien jaar tijd zijn we verviervoudigd. Er is veel expertise bijgekomen, nieuwe collega’s die me telkens weer blijven inspireren (en ik hopelijk hen). En ik zie een management dat blijft vooruitkijken. Ik heb het gevoel in een bevoorrechte sector te mogen werken, in een agency dat zich wapent tegen alle nieuwigheden in de markt. Zelfs werken met AI, wie had dat ooit gedacht!” 

Door zijn onuitputtelijke inspiratie en vlotte ideeën is Joost een graag geziene collega.

Mijn innerlijke motor draait altijd op volle toeren! Meestal heb ik tijdens een brainstorm al een creatief ontwerp in mijn hoofd. Ik ben een associatief denker, waardoor ik me gemakkelijk kan verplaatsen in andere settings en leefwerelden om zo tot een goed idee te komen. Maar ik besef heel goed dat het in een verhaal altijd de som is van vele kleine stukjes.

De beste ideeën ontstaan samen: hier of in Peru 

Dat constructief meedenken is hem eigenlijk met de paplepel ingegeven. Als zoon van een familiebedrijf in ‘den bouw’, heeft Joost zichzelf altijd gezien als bouwer. Alleen niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar als diegene die meebouwt aan een verhaal.  

En dat verhaal gaat soms ver, heel ver, letterlijk en figuurlijk. Tot in la Niebla Forest, een ongerept stuk natuur in Peru. “Toen een bevriend koppel me vroeg om me te engageren in een project ter bescherming van een stukje regenwoud, moest ik daar niet lang over nadenken. Ik vind dit een geweldig initiatief, kan het zelf niet realiseren en dus draag ik graag mijn steentje bij. Ooit wil ik het ook eens met mijn ogen zien (glimlacht).”  

Durf rebelleren! 

De artistieke geest van Joost heeft nog tips voor starters in een creatieve job als de zijne: “Soms moet je durven rebelleren en je eigen ding doen. Volg niet het geijkte pad, maar durf, toon lef, wees een strijdvaardige verkenner op het pad van nieuwe inzichten. Doe gerust anders, kies liever voor extreem dan voor voorzichtig, laat je inspireren door wat er rondom jou gebeurt en blaas mij – en met mij een ganse generatie – van mijn sokken.”  

We hadden het zelf niet beter kunnen omschrijven, Joost. En die foto van jou op jouw stukje Peruaanse grond hebben we nog te goed! 

Cases in the spotlight

Salesforce

Retro perstrip met journalisten naar klanten van Salesforce

Visma

Awareness-campagne tijdens Tour de France

Cricut

Een betoverend netwerkevent met influencers

Hoe overtuig je 15 ervaren kapiteins van de juiste koers?